Een tattoo laten zetten lijkt heel eenvoudig, maar er is vele jaren ervaring voor nodig om het vak goed onder de knie te krijgen. Een school voor tattoo artiesten bestaat niet. De meeste artiesten hebben binnen een andere studio ervaring opgedaan of zijn na vele jaren oefening een eigen studio begonnen. Wat wel handig is, is dat je goed kunt tekenen en een vaste hand hebt om een mooie tattoo op het lichaam neer te kunnen zetten.
Hoe werkt het plaatsen van een tattoo? Het plaatsen van een tattoo gebeurt door middel van een tattoo machine. Deze machine bevat een naaldstaaf die heen en weer beweegt. Dit zorgt er voor dat de naalden heel erg snel in en uit de huid gaan en inkt achterlaten. Je kunt de werking van een machine wel een beetje vergelijken met een deurbel systeem, deze werkt vrijwel op dezelfde manier. Het afstellen van de machines is iets wat heel nauwkeurig gedaan moet worden.
Voordat de tattoo artiest begint met het plaatsen van de tattoo scheert hij de haartjes van de huid. Haartjes zitten vol met bacteriën en kunnen infecties veroorzaken en dat kan tot gevolg hebben dat de tattoo beschadigd wordt. Daarna maakt hij/zij de huid bacterievrij met alcohol gel. Ook bij mensen waar geen haar zichtbaar is zal de huid toch behandeld worden om risico’s te vermijden. Als de huid eenmaal haarvrij gemaakt is wordt het ontwerp dat is uitgekozen op de huid gedrukt.
Het plaatje dat is gekozen wordt overgetrokken op een soort carbon en daarna uitgeknipt en met een “afdrukvloeistof” op de huid gezet. Als het plaatje op de juiste plaats zit en is goedgekeurd door de klant wordt deze met de machine “overgetrokken”, dit is de basis voor de gehele tattoo. Tijdens het prikken maakt het lichaam de stof endorfine aan die de pijn tot een minimum brengt. Bij het plaatsen van een tattoo wordt met de outlines begonnen (de omtrek van de tattoo).
Wanneer de outlines er op staan, kan er gewerkt worden aan het inkleuren. Het inkleuren gebeurt met een andere naaldstaaf waar meerdere naalden aan vast zijn gesoldeerd. Hoe groter de oppervlakte is des te meer naalden er gebruikt worden.
Tijdens het tatoeëren wordt er plm. 1 tot 1.5 mm diep in de huid geprikt; dit is de maximale diepte die geprikt mag worden. Gaat het dieper dan is er een kans op uitvloeiing en opzwelling.
Meer informatie over tattoos
Meer informatie over tattoos