Home / Tattoo nieuws / Thuisprikkers aangepakt

Thuisprikkers aangepakt

 

NVWA heeft inmiddels zo’n vijfhonderd beunhazen opgespoord

De jacht op de honderden illegale tatoeëerders is geopend. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen vier jaar bijna vijfhonderd beunhazen opgespoord, die een gevaar voor de gezondheid van hun klant.

Door de grote populariteit van tatoeages groeit het aantal illegale tatoeëerders, dat zelf op een zolderkamertje of aan de keukentafel met naald en inkt aan de slag gaat.

Tatoeëren zonder vergunning is strafbaar. Zo’n 10 procent van de 2270 bij de NVWA en GGD bekende shops bleek niet over een geldige vergunning te beschikken.

Daarnaast hebben de NVWA-inspecteurs de afgelopen jaren steeds meer thuistatoeëerders opgespoord. Dat blijkt uit een rapport dat woensdag verschijnt. Het gaat om mensen die op  hun zolderkamertje of aan de keukentafel tegen betaling tatoeages zetten. Dat is gevaarlijk, omdat er geen vergunning is en de GGD er dus niet heeft gecontroleerd of er hygiënisch wordt gewerkt en of veilige materialen worden gebruikt.

,,Het ging bijvoorbeeld om mensen die aanrommelden in vieze ruimtes waar huisdieren rondliepen. Soms werden zelfs naalden hergebruikt. Dat is gevaarlijk, omdat infectie met ziektes op de loer ligt,” zegt Peter Dekker, die het toezicht op de ­tattooshops binnen de NVWA coördineert.

Topje van de ijsberg
De bijna 500 illegale tatoeëerders die zijn opgespoord, vormen vermoedelijks slechts het topje van de ijsberg. ,,Waarschijnlijk zijn er nog honderden actief. Er zijn mensen die stoppen na een boete, maar er komen ook nieuwe bij,” zegt Dekker. Hij wijst erop dat de drempel om een handeltje op te zetten als thuistatoeëerder niet groot is. Voor een paar tientjes zijn op internet starterskits te bestellen, op YouTube staan instructiefilmpjes. ,,Als je een beetje kunt tekenen, heb je zo een leuke bijverdienste.”

De NVWA kwam de illegale thuistatoeëerders deels op het spoor na meldingen van consumenten en legale concurrenten. Vorig jaar ging het om 326 meldingen, waarvan 32 betrekking hadden op hygiëne. Kwamen ze nog niet zo lang geleden weg met een waarschuwing, sinds vorig jaar krijgen ze 550 euro boete. Dat is meer dan de kosten voor een vergunning.

Door: Annemieke van Dongen | AD.nl