Het voornemen van minister Schippers om het verwijderen van tatoeages aan banden te leggen, valt niet bij iedereen in goede aarde. “De minister maakt onze branche kapot op deze manier”, zegt Nico Bos van Laserlife.nl.
“Er zijn honderden goedwillende mensen die iedere dag tattoos verwijderen die nu voor het blok worden gezet”, aldus Bos. Hij verkoopt met zijn bedrijf laserapparaten waarmee de inktversieringen weg te halen zijn.
Bos schat dat er in Nederland een paar duizend mensen zo’n apparaat hebben. Daarbij gaat het onder meer om schoonheidsspecialisten en tatoeëerders, die inspringen op de toenemende vraag naar het verwijderen van tatoeages.
Nu steeds meer mensen een tattoo laten zetten, zijn er namelijk ook meer spijtoptanten die weer van de lichaamsversiering af willen.
De meest beproefde methode om onder de opperhuid aangebrachte inkt te verwijderen is met behulp van een speciaal laserapparaat. Die maakt de pigmentbolletjes stuk, waardoor die langzaam in de bloedbaan worden opgenomen. De goedkoopste apparaten zijn al voor een paar duizend euro te koop.
Nieuwe wetgeving
Iedereen mag nu nog een tatoeage verwijderen, maar als het aan minister Schippers van Volksgezondheid ligt, komt daar binnenkort verandering in.
Behandelingen met laserapparaten mogen, zo gaf Schippers afgelopen maart aan, alleen uit worden gevoerd door erkende zorgverleners die staan vermeld in het BIG-register. Daarin zijn alleen personen opgenomen die een door de overheid erkende beroepsopleiding hebben gevolgd.
Risicovolle behandeling of niet?
De brancheverenigingen van dermatologen (NVDV) en huidtherapeuten (NVH) staan achter het voornemen van de minister. Zij vinden dat niet-professionals geen laserbehandelingen mogen doen, omdat het te risicovol zou zijn. Zo bestaat de kans om de huid te verbranden, met littekens tot gevolg. Ook kan er schade aan de ogen ontstaan als deze niet goed worden beschermd.
Bos is het niet eens met die kritiek. “Iedereen kan een tattoo verwijderen, daar hoef je niet per se dermatoloog voor te zijn”, zegt hij tegenover Z24. “Als ik een apparaat verkoop, dan leer ik mensen hoe ze het moeten gebruiken. Ik geef een training van een paar uurtjes met een paar modellen erbij; mensen die een tattoo verwijderd moeten hebben. Als je het goed doet en de machine goed instelt, kan er in principe niks fout gaan.”
Cursus tattoo verwijderen
Bos denkt dat het voornemen van de minister wellicht ingegeven is door kift van de reguliere geneeskunde. Dermatologen en huidtherapeuten met dure apparaten ondervinden volgens hem zware concurrentie van onder meer tattooshops.
Bos is niet tegen regulering, maar hij ziet meer in de Britse aanpak. Daar volg je een cursus, waar je het laserapparaat leert bedienen en leert over de verschillende huidtypes. Uiteindelijk krijg je een certificaat. “Dat is eigenlijk wat we hier in Nederland moeten hebben.”
Thuistatoeëren aanpakken
Daarnaast pleit de ondernemer voor het aanpakken van thuistatoeëerders. Voor het zetten van tattoos is officieel een GGD-vergunning nodig, maar er zijn volgens Bos een hoop mensen die thuis of op feestjes tatoeages zetten. Daar is geen controle op.
Bos: “Ik heb zelf in een tattooshop gestaan, en dan komen er 15-jarige kids binnen met tattoos op hun pols of in hun nek.” Die zijn vaak gezet op feestjes, vermoedt Bos. Een professionele tatoeëerder zal tattoos op zichtbare plekken altijd afraden.
“Iemand moet toch een keer die rotzooi eraf halen, want ooit krijgen ze er spijt van.” Als dat straks alleen door een specialist mag gebeuren dan wordt het twee keer zo duur, meent Bos. “Wij doen het net zo goed. De laserpuls uit onze apparaten is precies dezelfde als uit die van een dermatoloog.
Bron: Z24.nl