Piercings en tattoos worden enigszins gezien als familie van elkaar. Vroeger werd het allebei gebruikt om zich ‘af te zetten’ tegen de maatschappij. Tegenwoordig worden zowel tattoo’s als piercings veel gebruikt om het lichaam van versieringen te voorzien.
Geschiedenis van de piercing
Piercings komen vanuit de geschiedenis voort uit vele verschillende bevolkingsgroepen. Zo doorboorden de Maya’s bijvoorbeeld hun lichaamsdelen om in een trance te raken. Deze trance zorgde ervoor dat zij beter met hun goden konden communiceren. Andere voorbeelden zijn dat de Romeinen tepelpiercings gebruikten om hun mannelijkheid aan te tonen en dat schippers van schepen oorbellen van grote waarde droegen, zodat deze als een soort begrafenisverzekering konden dienen. In Nederland zijn de piercings voornamelijk in beeld gekomen door de hippies in de jaren ’60 en de punkbeweging in de jaren ’70. Sinds de hippies en de punks worden piercings voornamelijk als versiering gebruikt en werden de piercings ingezet als ‘afzetting’ tegen de maatschappij.
Populaire piercings
De meest populaire piercings op dit moment zijn toch wel de navel- en de oorpiercing. De navelpiercing is een sieraad dat rondom de navel zit. In tegenstelling tot wat veel mensen in eerste instantie denken, wordt in de meeste gevallen de navel zelf niet doorboord, maar het stukje huid boven de navel. De mogelijkheden met betrekking tot de verschillende soorten sieraden, is erg uitgebreid.
Een veel voorkomende ‘starters’ piercing is de navel barbell, maar na een herstelperiode van ongeveer zes tot negen maanden, kan bijna elk sieraad geplaatst worden in de navelpiercing. In verband met de lange herstelperiode van de navelpiercing is het erg belangrijk dat de navelpiercing goed schoongehouden wordt. Het beste is om de navelpiercing de eerste twee weken, minimaal twee keer per dag schoon te maken door middel van wondspoeling en het is verstandig om geen strakke kleding te dragen, doordat dit de wond van de navelpiercing kan irriteren.
Een andere erg populaire piercing is de oorpiercing. De allerbekendste ‘piercing’ hiervan is de gewone oorbel. Hoeveel vrouwen hebben tegenwoordig geen oorbel? Eigenlijk zou je een oorpiercing kunnen zien als een categorie. Binnen het oor zijn er namelijk nog erg veel plekken waar de oorpiercing geplaatst kan worden. Een aantal voorbeelden van plekken, met bijbehorende namen, vind je hieronder: (hieronder voorbeeld, andere afbeelding invoegen)
Ook doordat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn, is de oorpiercing erg populair geworden. Het spreekt natuurlijk een erg grote doelgroep aan. Naast de ‘gewone oorbel’ is de helix piercing een hele populaire oorpiercing. De helix piercing is een piercing die door het bovenste stukje kraakbeen gaat van de oorschelp. Deze piercing geeft ook de mogelijkheid om er meerdere naast elkaar te plaatsen. De herstelperiode voor de helix piercing is ongeveer drie tot negen maanden en kan het beste dagelijks schoon gemaakt worden met alcoholdoekjes, zodat deze goed ontsmet wordt. Voor de helix piercing zijn de mogelijkheden tot variëren eindeloos: je hebt de helix piercings in alle kleuren, maten en vormen en van barbells, ringen en knopjes tot twisters.
Een ander opkomend fenomeen is de intieme piercing. Deze worden bij vrouwen vaak in de clitoris of in de schaamlippen gezet en bij mannen vaak door of rondom de eikel. Een aantal voorbeelden van intiempiercings bij mannen zijn: de Prins Albert piercing, de dydoe piercing en de foreskin piercing. Voorbeelden van intiempiercings bij de vrouw zijn: de Christina piercing, de clithood piercing en de labia piercing. Wanneer je een (nieuwe) intieme of gewone piercing nodig hebt, is het altijd mogelijk om naar de piercingsshop te gaan en een nieuwe uit te zoeken. Echter, in de wereld van het online (waardoor jullie ook deze blog kunnen lezen!) is het veel gemakkelijker om online je piercings te kopen.
Wil je meer informatie over piercings en tattoo’s? Lees dan meer van onze blogs op de pagina: Tattoo nieuws.