Bij een tatoeage zitten er inktdeeltjes ingekapseld in de huid. Met een laser wordt een intense lichtflits op de tatoeage afgestuurd. Zo’n puls duurt slechts een fractie van een seconde. De inktdeeltjes absorberen het licht en de opgewekte laserenergie breekt de kapsels open. Hierdoor valt de inkt uit elkaar in piepkleine deeltjes. Het afweersysteem van het lichaam bestrijdt deze deeltjes en ruimt ze op.
Tegenwoordig schakelen de betere klinieken voor deze behandeling de Q-switched KTP laser of de Q-switched Nd:YAG laser in. Dé top in tatoeageverwijdering. Na de eerste behandeling blijkt welk type laser (welke golflengte) het meest efficiënt is voor de inkt in uw tatoeage.
Is de behandeling veilig?
Uiterst veilig. In de VS, Groot-Brittannië en Nederland hebben tienduizenden personen ze al met succes ondergaan. Het omliggende weefsel blijft bij de behandeling onaangetast. The American Academy of Dermatology noemt deze methode dé aangewezen behandeling voor het tattoo verwijderen. Er zijn uitzonderingen bekend waarbij de tatoeage-inkt door het laserlicht van kleur veranderde en daardoor moeilijk te verwijderen was. Maar zelfs in die gevallen bleven de huid en de gezondheid van de personen in kwestie intact.
Doet de behandeling pijn?
Iedere laserpuls behandelt een oppervlakte van zo’n 4 mm². De behandeling is niet pijnloos, maar ze is te verdragen zonder verdoving. Sommigen vergelijken het gevoel met het aanbrengen van de tatoeage. Anderen met de klap van een gespannen elastiek tegen de huid.
Hoe reageert de huid op de behandeling?
Tijdens en direct na de behandeling wordt uw huid wit en ondoorzichtig. Dat effect verdwijnt al na 20 tot 30 minuten. Daarna ziet de tatoeage er weer net zo uit als voor de behandeling. Uw lichaam moet de inkt nu afbreken. Dat duurt enkele weken.
Na de behandeling wordt de huid rood en zwelt ze op, net zoals bij een insectenbeet. U ervaart ook enige tijd een gloeiend gevoel. Een cooling gel helpt hiertegen.
De dagen na de sessie kunnen er op de behandelde plekken korstjes of blaartjes ontstaan. Kom er niet aan. Krijgt u grote blaren ? Doorprik ze dan met een steriele naald en bescherm ze tegen infecties. Soms vervelt uw huid en begint ze te jeuken. Zeker niet krabben ! Na 10 tot 20 dagen ziet ze er weer normaal uit en merkt u de resultaten van de behandeling al.
Het behandelde oppervlak wordt lichter dan de omliggende huid. Dat komt omdat uw natuurlijke pigment (melanine) de laserenergie ook absorbeert. Hierdoor verdwijnt het tijdelijk. Is de tatoeage weg ? Dan keert de melanine in de meeste gevallen weer terug zodat de huid geleidelijk bijkleurt.
Goede laserspecialisten geven u een deskundige begeleiding. Zij beantwoorden al uw vragen over lichaamsreacties, bijwerkingen, medicijngebruik, … Indien u dat wenst, overleggen ze ook samen met uw huisarts of specialist.
Natuurlijk heeft de redactie van Tattoo platform weer tot de bodem uitgezocht, waar we jullie met een gerust hart heen kunnen sturen.
Na veel informatie te hebben ingewonnen en ons verdiept te hebben in het thema Laseren, tonen we hier de klinieken waar de beste resultaten zijn behaald en waar u met een gerust hart uw tattoo kunt laten verwijderen!