De tattoo geschiedenis is zo oud als het bestaan van de mensheid. De Egyptenaren tatoeëerden reeds 4000 jaar voor Chr. Op vele mummies werden tatoeages gevonden, zoals ook op een mummie van een Egyptische prinses, welke uitvoerig bleek te zijn getatoeëerd en 2000 jaar voor Chr. leefde.
Volgens berichten van Herodotus (450 jaar voor Chr.), Strabo en Plinius was tatoeëren gebruikelijk in Thracië, Dacië, Sarmatië en Agathyrsië. Bij de oude Assyriërs wordt het tatoeëren dikwijls vermeld. In de Bijbel wordt het aan Joden verboden. Bij Christenen was het lange tijd gewoonte, godsdienstige symbolen op het lichaam aan te brengen.
Het tatoeëren bij natuurvolkeren werd ontdekt door ontdekkingsreizigers, die Oost en West gingen verkennen. De beroemde ontdekkingsreiziger en schrijver Captain Cook beschreef zijn bevindingen, o.a. na zijn bezoek aan Tahiti, dat werd ontdekt in 1769. Aanvankelijk beschouwde men deze bevolking als de bron van het tatoeëren, dat ‘ta-tau”werd genoemd en zo ontstond de naam tatoeëren. Na steeds meer reizen naar vreemde streken kwam men in contact met steeds andere volken, die steeds weer andere motieven gebruikten op steeds andere plaatsen en om steeds andere redenen.
Landen en continenten zoals Japan, Nieuw Zeeland, Borneo, India, Afrika, Nieuw Guinea, Ethopië en bijvoorbeeld Noord en Zuid Amerika hebben van oorsprong hun eigen stijl. Een tattoo stijl die bij dat land past en vaak veel godsdienstige betekenissen had.
Tattoo machine
De tattoo machine werd ruim 100 jaar geleden (28-12-1891) uitgevonden door de Ier Samuel O’Reilly en 10 jaar later door hem verbeterd. Hij noemde zijn uitvinding “TATTAUGRAPH”. De machine bestond uit een roterende elektromotor en na de verbetering uit een vibrerende motor. Dit is tegenwoordig de standaardmachine voor bijna alle tatoeëerders. Samuel O’Reilly vestigde zich in New York en rond 1897 brak daar een tattoo-hysterie los. Als kleurstoffen gebruikte hij gemalen baksteen, lampzwart, buskruit, kaneel en 0.-I. inkt. Voor de uitvinding van de tattoo-machine werd traditioneel getatoeëerd met stokjes, voorzien van bundeltjes naalden, zoals o.a.in Japan.
Tegenwoordig zijn de tattoo machines behoorlijk ontwikkeld en verbeterd. Er zijn vandaag de dag twee verschillende soorten, namelijk de Coil machine (werkt met magnetische spoelen) en de Rotary machine (werkt met elektromotor).